Rechtszaak Luchtkwaliteit: Groen pleit voor burgerpanel

De Brusselse regering neemt onvoldoende maatregelen om de slechte luchtkwaliteit aan te pakken. Dat zegt de rechter in de rechtszaak die vijf Brusselaars en de NGO Client Earth aanspanden. De rechtbank vraagt ook advies aan het Europees Hof over de metingen. "We zijn tevreden dat de rechter een duidelijk signaal geeft. Hoog tijd dat de Brusselse regering de terechte bezorgdheid van de Brusselaars ter harte neemt. Waarom laat ze de Brusselaars in een volgend burgerpanel niet mee beslissen welke maatregelen nodig zijn?" reageert Annemie.

Groen pleit voor burgerpanel rond luchtkwaliteit

In oktober startte het Brussels Parlement met een eerste burgerpanel: een geslaagd project waarbij 40 Brusselaars werden uitgenodigd voor een debat rond mobiliteit. "Een allereerste signaal dat de Brusselse regering kan geven, is zo snel mogelijk een tweede burgerpanel rond luchtkwaliteit organiseren."

Annemie reageert, "De Brusselaars maken zich terecht zorgen. Er sterven jaarlijks 630 Brusselaars vroegtijdig door slechte luchtkwaliteit." Groen deelt de verontwaardiging en bezorgdheid van de Brusselaars en dringt aan bij de Brusselse regering om veel sneller concrete maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Groen stelt een LEZ+ voor

"De Brusselse regering kan niet langer in gebreke blijven. De invoering van de lage-emissiezone (LEZ) is een belangrijke eerste stap, maar niet voldoende. Groen pleit daarom voor een LEZ+ die naast maatregelen om dieselmotoren te ontmoedigen ook inzet op het beter isoleren van gebouwen, het promoten van schone verwarmingstechnologieën, een bomenplan en citizen science’, met meer metingen en sensibilisering inzake luchtkwaliteit. Bovendien vragen we een volledige dieselban tegen 2025 en een slimme kilometerheffing," zegt Annemie.